Herbestemming landgoed Buckhorst in Zalk

Herbestemming landgoed Buckhorst in Zalk

Projectomschrijving

Landgoed Buckhorst ligt ten zuidoosten van Zalk en is op dit moment niet meer herkenbaar als landgoed. De opgave is om het landgoed weer herkenbaar te maken met haar gebouwen, lanen, grachten en laanstructuren. Het projectteam rondom de herontwikkeling bestaat uit de landgoedeigenaar en zijn rentmeester, de provincie Overijssel en de gemeente Kampen. Dit projectteam heeft drie ontwerpteams (landschapsarchitect + architect) uitgenodigd om een ontwerpvisie te ontwikkelen. Van deze visies is ons plan verkozen om verder uit te werken.

In onze visie willen wij de bestaande structuur versterken door nieuwe lanen, paden en een nieuw waterstelsel toe te voegen. De lanen vormen de ruggengraat van het plan en versterken de bestaande beuken- en eikenlanen. De paden zorgen voor een betere ‘doorbloeding’ van het gebied, waardoor het toegankelijker wordt voor het publiek. Het water verbindt de verschillende plekken op het landgoed.

Bij de bebouwing maken we een onderscheid tussen het landhuis en poortgebouwen. Het landhuis is op de oorspronkelijke plek voorgesteld en bestaat uit een ensemble van meerdere gebouwen rondom een cour. Het ontwerp is een herinterpretatie van het oorspronkelijke landhuis. De poortgebouwen op de uiteinden van het landgoed hebben dezelfde stijlkenmerken. Ze zijn kleiner van schaal en hebben in plaats van baksteen een houten gevelbekleding.

Details

Type project:  Erfgoed, Revitalisatie, Woningbouw