Brug over de Twee Molentjesvaart

Brug over de Twee Molentjesvaart

Projectomschrijving

Deze brug is ontworpen om een fietsverbinding te maken tussen de nieuwe wijk De Bras en De Delftse Hout. Het project overbrugt de Twee Molentjesvaart, een typisch Hollandse vaart met rietkragen en waterlelies. De vaart markeert de overgang tussen het natuurrecreatiegebied en het woongebied.

Wij lieten ons inspireren door de boerenbruggen die in de omgeving voorkomen. Dit zijn bruggen met een zware houtconstructie en een witte houten leuning. Het resultaat is een moderne interpretatie van een boerenbrug. De houten draagconstructie is vervangen door een rankere staalconstructie. Het krachtenspel in de constructie is zichtbaar gemaakt: waar zich de meeste krachten bevinden, is de constructie het dikst. De witte houten leuning is daarentegen gelijk gebleven.

We wilden daarnaast de overgang van woonwijk naar natuurgebied zichtbaar en voelbaar maken. De brug bestaat letterlijk uit twee losse brugdelen die hellend tegenover elkaar zijn gezet. De brug is daardoor een soort hobbel die je moet nemen om van het ene naar het andere gebied te komen.

Details

Type project:  Architectuur
Opdrachtgever:  Projectbureau Ypenburg