Bruggen over de Lange Sloot

Bruggen over de Lange Sloot

Projectomschrijving

Dit project bestaat uit vier bruggen over de Lange Sloot in de wijk de Bras te Ypenburg. De Lange Sloot doorsnijdt in een rechte lijn de wijk en heeft een strak profiel. Twee van de bruggen zijn smal en dienen als voetgangersbrug. De twee bredere bruggen worden gebruikt voor voet- en fietsverkeer, en zijn geschikt gemaakt voor calamiteiten- en onderhoudsverkeer.

Een randvoorwaarde was dat de bruggen qua beeld zouden aansluiten op het strakke karakter van de sloot: de rechte bruggen moesten in een keer de sloot van 15 meter kunnen overbruggen zonder tussensteunpunten. We hebben gekozen voor een strak en technisch ogend ontwerp, dat tegelijkertijd robuust is.

Om de grote overspanning in een keer te kunnen overbruggen zonder tussensteunpunten is gekozen om de brugleuning onderdeel te maken van de brugconstructie. Deze bestaat uit twee vakwerkliggers waar het houten brugdek als een loper tussen is gelegd.

De stalen vakwerkconstructie is de blikvanger van het ontwerp. Deze heeft een witte kleur die contrasteert met de omgeving. Daarnaast is de doorvalbeveiliging nauwelijks zichtbaar, doordat deze is uitgevoerd in dunne staaldraden.

Details

Type project:  Architectuur
Opdrachtgever:  Projectbureau Ypenburg