Nieuw-Oost in Noordwijk

Nieuw-Oost in Noordwijk

Projectomschrijving

Noordwijk Nieuw-Oost is een uitbreidingsgebied aan de oostzijde van Noordwijk. Inmiddels zijn er 780 woningen gerealiseerd in dit gebied, en uiteindelijk moeten er meer dan 1800 woningen komen. Voor de verdere ontwikkeling van de nieuwe woonwijken en het landschap eromheen heeft de gemeente Noordwijk ons gevraagd een Integrale Ruimtelijke Visie Nieuw-Oost op te stellen.

Als je langs het huidige Nieuw-Oost rijdt, zie je een afwisselend beeld van bollenvelden en boskamers. Dit beeld is zo karakteristiek dat we het wilden behouden. De woonwijken hebben we geïntegreerd in de verschillende landschappelijke elementen. Zo bevinden sommige wijken zich op de oude strandwallen en andere bevinden zich tussen de boskamers. Zelfs de waterhuishouding in Nieuw-Oost wordt met duinrellen (kleine waterstromen in het duinlandschap) gereguleerd, wat typisch is voor het gebied.

De architectuur van de bebouwing is geïnspireerd op die van het Limburgse witte dorp Thorn. Door het eenduidige kleurgebruik is er een grote diversiteit mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de rust en samenhang in beeld. Tegelijkertijd vormt de witte bebouwing een aangenaam contrast met het groene landschap.

Details

Type project:  Stedenbouw
Opdrachtgever:  Gemeente Noordwijk