Geluidsmuur in Ypenburg

Geluidsmuur in Ypenburg

Projectomschrijving

Deelplan 11 kan gezien worden als een reststuk binnen het raamwerk van Ypenburg. Het smalle en lange deelplan ligt naast een hoofdweg die de wijk ontsluit en waar 50 km per uur gereden mag worden. Het deelplan bevat een zeer divers programma: van oude boerderijen, woonwagens en luxe patiowoningen tot kleinschalige ondernemingen. Om geluidsoverlast te beperken en een eenduidig beeld te creëren hebben we ervoor gekozen om een geluidsmuur over de gehele lengte van het deelplan te maken.

De drie meter hoge muur is soms onderdeel van de bebouwing, en is op de meeste plaatsen vrijstaand. De muur bestaat uit een witbetonnen plint met daarop een gemetseld vlak, afgewerkt met een rollaag. De ambachtelijke Vogelensangh baksteen geeft de muur door zijn onregelmatigheid van vorm en kleur een bijzonder karakter.

Ondanks een klein budget zijn we erin geslaagd met beperkte middelen een eenduidig maar tegelijkertijd gevarieerd beeld te creëren. De muur is geen eentonige lange rij bakstenen, maar is opgedeeld in kaders en vlakken met hun eigen karakter. Zo zijn de kaders in de muur platvol gevoegd en zijn de tussenvlakken uitgekrabd. Hierdoor ontstaat een geraffineerd en afwisselend ritme en blijft de muur ook op zichzelf ‘overeind’.

Details

Type project:  Architectuur
Opdrachtgever:  Projectbureau Ypenburg